Koji printer izabrati ?

Koji printer izabrati

Printeri su s vremenom postali strojevi oko kojih se razvila cijela znanost. Odabir pravog printera može biti kompliciran zadatak, uostalom kao i odabir svega ostalog. Postoji nekoliko tehnologija ispisa među kojima možemo birati. Svaka od njih je prilagođena određenim potrebama. Također možemo birati među mnogobrojnom dodatnim funkcijama, kao što su scanner, fax, utori za memorijske kartice, dvostrani ispis, povezivost itd.

Najopćenitije, možemo reći da su inkjet, tj. tintni printeri, namijenjeni prvenstveno ispisu fotografija i ispisu manjeg broja stranica, dok su laserski printeri namijenjeni ispisu većeg broja stranica, bilo crno bijelo, bilo u boji.

Cijene inkjet printera su značajno niže od cijena laserskih printera, za cijenu inkjet printera u boji sa funkcijom kopiranja prodaju se osnovni modeli laserskih printera, bez ispisa u boji i bez ikakvih dodatnih funkcija.

Iako je investicija u laserski printer inicijalno veća prilikom prve kupnje tinte ili tonera ta investicija će se isplatiti. Za sličnu cijenu možete kupiti toner za laserski printer koji će isprintati 2000 stranica ili tintu za inkjet koja će isprintati 500 stranica.

Printeri za kućnu upotrebuKućni printer mora ispunjavati mnogo zadataka i od njega se mnogo očekuje. Kućni printer vjerojatno će služiti za ispis svega, od novina i članaka, preko knjiga i seminara pa do fotografija sa obiteljskih okupljanja, a sve to unutar ograničenog budžeta. Iz tog razloga za kućnu uporabu najbolji izbor je svestrani i povoljni printer, kao neki manji inkjet. Cjenovni rang ovakvih printera kreće se oko 500 kn. Ti printeri dizajnirani su da mogu služiti za razne namjene, ukoliko ih ne koristite svakodnevno i ako ne očekujete veliku brzinu u obavljanju zadataka.

Ukoliko printate veće količine dokumenata, kao alternativa može služiti jeftiniji crno bijeli laserski printer, a kao dodatni printer možete imati manji inkjet, optimiziran za ispis fotografija

Ako se bavite digitalnom fotografijomSvaki inkjet printer može ispisivati fotografije, ali ako želite fotografije sa svim detaljima, potreban vam je printer koji je napravljen prvenstveno za ispis fotografija. Ako tražite takav printer, gledajte spektar i karakteristike tinti koje koristi, rezoluciju ispisa, koji papir podržava i koje aplikacije za obradu fotografija dolaze uz njega. Ako planirate nabaviti ovakav printer, svakako razmotrite kompaktne printere isključivo za ispis fotografija. Oni su prilagođeni za ispis fotografija, većina ih koristi tehnologiju termosublimacijskog ispisa te mogli vršiti ispis direktno s fotoaparata.

Ukoliko uz fotografiju kod kuće imate i mini ured, razmotrite i nabavku multifunkcionalnog (All-in-one) printera. Proizvođači ovih uređaja iz godine u godinu poboljšavaju foto ispis i scaniranje te i ovi printeri nude solidnu kvalitetu ispisa fotografija. Uz to, najnoviji modeli opremljeni su čitaćima kartica, LCD ekranima za pregled fotografija i mnogim drugim dodacima za fotografiju.

Printeri za manje poslovne korisnikeVodite li manji posao ili puno radite od kuće, multifunkcionalni printeri mogu biti odlično rješenje. Poznati i kao All-in-one printeri, ovi uređaji kombiniraju inkjet ili laserski printer sa skenerom, kopirkom i faxom. Na taj način štede vaš prostor i novac. Iako se mogu nabaviti i za manje od 500kn, za preporučiti je da se ipak potroši malo više za model s ugrađenim faksom i automatskim uvlakačem papira, za jednostavnije faksiranje i kopiranje većeg broja stranica.

Ukoliko već posjedujete odvojeni fax ili sccaner razmislite o nabavci laserskog printera, crno bijelog ili u boji, ovisno o vašim potrebama (i budgetu naravno).

Printeri za veće poslovne korisnikeUkoliko vam je potreban radni printer za više korisnika, laserski printer s podrškom za mrežu je logičan izbor. Ovi printeri su dizajnirani da istovremeno zaprimaju više naredbi za ispis, stoga imaju snažniji procesor, više memorije i sposobni su izbacivati više od 20 stranica u minuti. Ujedno imaju tonere s većim kapacitetom ispisa i prihvaćaju veći broj stranica u ulaznim i izlaznim ladicama. Svakako gledajte modele s maksimalnim mjesečnim ispisom od najmanje 2000 stranica.

Alternativa može biti i inkjet printer, ukoliko vaš tim nema veće potrebe za ispisom, a isto tako postoje modeli koji podržavaju mrežni ispis.

Izvor