Najuspješnija godina poslovanja u povijesti Apple-a

Apple je objavio poslovne rezultate koji pokazuju kako je kompanija na pravom putu i kako je godina iza njih najuspješnija u njihovoj povijesti postojanja. U ovoj godini Apple je svojim korisnicima donio razne novosti, među kojima i pametni sat koji je naišao na snažan interes korisnika te je u jako kratkom roku uspio prestići sve konkurente koji su već neko vrijeme na tržištu. No, nije pametni sat glavni razlog za uspjeh, već su tu i razni novi uređaji među kojima svakako vrijedi istaknuti sjajan rezultat sa novim pametnim telefonima, ali i prodaja računala je bila relativno dobra.

Prema rezultatima Apple je za treći kvartal ove godine zabilježio značajan rast prodaje i profita. Kada pričamo o konkretnim brojkama bitno je napomenuti kako je Apple prodao nevjerojatnih 48.04 milijuna pametnih telefona, što je gotovo za 10 milijuna više nego prošle godine u tom kvartalu. Prihodi od prodaje tako su porasli na 51 milijardu dolara, što je za 22 posto više nego prošle godine. Ove brojke zvuče veličanstveno, no ipak su prema analitičarskim prognozama one trebale biti i veće. Zanimljivo, mnogi analitičari strahuju od ulaganja u Apple jer ova kompanija veliki dio svoje prodaje bazira upravo na pametnim telefonima, a ovakav rast neće se održati još dugo. Istovremeno, plaši ih to što Apple pada na drugim područjima te je zapravo sve potpalo pod utjecaj iPhone-a.

Za posljednji kvartal ove godine najavljen je mali porast prodaje i profita iz razloga što je dosadašnji dio godine bio relativno dobar. Zanimljivo jest da je Apple veliki dio svojih financijskih uspjeha dužan pripisati dobroj prodaji iPhone uređaja u Kini koja sve više žudi za njihovim uređajima. No, činjenica da Xiaomi i slične kompanije pružaju sve bolje uređaje i zapravo u nekim segmentima nadmašuju Apple, pitanje je koliko dugo će Apple rasti na tom tržištu. Jasno je samo kako je godina za nama jedna od najuspješnijih, ako ne i najuspješnija u Appleovoj povijesti. Nakon velikog rasta, moguće je da će se dogoditi i snažan pad, no s obzirom da pričamo o Apple-u sigurni smo da imaju oni nekog asa u rukavu.